Αποδοχή για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα από την Κομισιόν
- 24 Ιανουαρίου 2025
- Posted by: Πέγιος Α.
- Categories: Νέα/Ανακοινώσεις, Πρόσφατα Άρθρα, Φορολογικά Νέα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για απάντηση στο αίτημα της Ελλάδας για την υποχρέωση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η πρόταση βρίσκεται στα στάδιο των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (14.01.2025)
Σύμφωνα με την εφημερίδα TAXHEAVEN
Πρόταση
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
με την οποία επιτρέπεται στην Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας1 (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του φόρου ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 2 Ιουλίου 2024, η Ελλάδα ζήτησε την άδεια να παρεκκλίνει από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας ΦΠΑ ώστε να μπορεί να επιβάλει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στην Ελλάδα (συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, B2B).
Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου 2024, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. Με επιστολή της 25ης Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή κοινοποίησε στην Ελλάδα ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.
1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
• Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση παρέκκλισης, βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, προκειμένου να της επιτραπεί να εφαρμόσει την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει ψηφιακή πλατφόρμα υπό την ονομασία myDATA. Οι οντότητες που υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά αρχεία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οφείλουν να διαβιβάζουν δεδομένα συναλλαγών εσόδων και εξόδων στην εν λόγω πλατφόρμα.
Επί του παρόντος,